Πέντε χρήσιμα Tips για να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια

 

Γράφει η Φωτοπούλου Χαρά - Σχολική Κοινωνική Λειτουργός

Πέντε χρήσιμα  Tips για να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια

Η σχέση μεταξύ αδερφών, είναι αδιαμφισβήτητα από τις πιο δυνατές και ιδιαίτερες. Συχνά όμως συναισθήματα όπως η ζήλια, έρχονται για να ταράξουν τις σχέσεις τους. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές, καθώς  οι συγκρούσεις, αποτελούν αναπόστατο κομμάτι  των διαπροσωπικών σχέσεων και τα παιδιά μέσα από αυτές, μπορούν να εκφράζουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους, αλλά και να θέτουν τα όριά τους. Ωστόσο οι γονείς ανησυχούν όταν οι εντάσεις και η επιθετική συμπεριφορά, μεταξύ των αδερφών είναι συχνές και η αντιζηλία επηρεάζει αρνητικά την φύση τους. Παρακάτω σας παραθέτω μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε  τέτοιες καταστάσεις.

  1.   Συζητήστε μαζί τους: Στις περισσότερες περιπτώσεις, πίσω από την ζήλια του παιδιού, υπάρχει κάποια ανησυχία, βαθιά ριζωμένη μέσα του, που την πυροδοτεί και πρέπει να την ανακαλύψετε. Ίσως να είναι απόρροια, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Μιλήστε μαζί τους, για τα αρνητικά που δημιουργεί, η συγκεκριμένη συμπεριφορά  και ακούστε τις απόψεις όλων των παιδιών. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν, συναισθήματα εκτίμησης και αλληλοσεβασμού βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί, μια δίκαιη και ισότιμη σχέση.
  2.   Αποφύγετε τις συγκρίσεις: Συχνά οι γονείς, συγκρίνουν τα αδέρφια, στην προσπάθειά τους, να τα βοηθήσουν να  βελτιωθούν και  να τα παρακινήσουν, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να τις καλλιεργήσουν. Για παράδειγμα λένε: «Γιατί δεν διαβάζεις όπως η αδερφή σου;» ή «Δεν βλέπεις τον αδερφό σου;». Ωστόσο αυτές οι τακτικές κάθε άλλο παρά θετικό αποτέλεσμα έχουν αφού το παιδί αισθάνεται μειονεκτικά, νιώθει πως δεν αξίζει και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γονείς του δεν το αγαπούν εξίσου.  Απόρροια των παραπάνω είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής σχέσης μεταξύ των αδερφών.
  3.  Ενισχύστε την θετική συμπεριφορά των παιδιών: Κάθε παιδί, έχει ανάγκη για αποδοχή και επιβεβαίωση. Τονίστε τα δυνατά του σημεία και επιβραβεύεστε το όταν προσπαθεί για κάτι. Έτσι θα βελτιωθεί η συμπεριφορά του πιο αποτελεσματικά και όχι όταν τιμωρείται  η αρνητική του συμπεριφορά.
  4.  Αναπτύξτε το συνεργατικό πνεύμα: Η ενίσχυση της συνεργασίας, είναι ακόμα ένας τρόπος αντιμετώπισης της ζήλειας, αφού έμμεσα συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων σημαντικών δεξιοτήτων, όπως η διαχείριση των συγκρούσεων, η ομαδικότητα, η ικανότητα να  αναγνωρίζουν τις μοναδικές τους δυνατότητες και η ενσυναίσθηση.  Αναθέστε στα παιδιά σας μικρά καθήκοντα και εμπλέξτε τα στις δουλειές του σπιτιού. Η επιβράβευση της συμπεριφοράς, είναι ένα  σημαντικό κίνητρο, στην προσπάθεια που κάνει το παιδί, για να συνεργαστεί.
  5. Διαβάστε τους:  Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα την ανάγνωση κλασσικών παραμυθιών και μύθων με ηθικά διδάγματα και αξίες. Μέσα από αυτά το παιδί καλείται να διαπραγματευτεί ζητήματα ηθικής όπως τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, να  μάθει για την σημασία της προσφοράς, της αγάπης και της οικογένειας.  Έτσι σιγά σιγά εμπλουτίζεται ο ψυχικός του κόσμος και επέρχεται η συναισθηματική του ωρίμανση.

Σχόλια