Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα παραμύθια αποτελούν, αναπόστατο κομμάτι στην ανάπτυξη των παιδιών, όλου του κόσμου ανά τους αιώνες. Μάλιστα πολλά από αυτά τα βλέπουμε να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, γεγονός που φανερώνει την σπουδαιότητά τους. Κάποτε ο μεγάλος φυσικός και ένθερμος υποστηρικτής των παραμυθιών Άλμπερτ Αϊνστάιν, ρωτήθηκε από μία μητέρα, τι θα μπορούσε να κάνει ώστε ο γιος της να γίνει πιο έξυπνος. «Να του λέτε παραμύθια» της απάντησε. Η μητέρα που δεν φάνηκε και τόσο ικανοποιημένη από την απάντηση, επέμεινε «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια». Από ότι δείχνουν μελέτες που σχετίζονται με τη σημασία του παραμυθιού για το παιδί, φαίνεται ο Αϊνστάιν να είχε δίκιο.
Ποια είναι λοιπόν τα πολύτιμα οφέλη των παραμυθιών και γιατί θα πρέπει οι γονείς να τα εντάξουν στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών τους;
- Ενισχύουν την φαντασία: Το παραμύθι δίνει την δυνατότητα στο παιδί, να φανταστεί και να αποκτήσει έμμεσα εμπειρία και γνώση για δύσκολες καταστάσεις, που δεν έχει βιώσει. Έτσι ενεργοποιείται η αντιληπτική του ικανότητα και ενισχύεται η επινοητικότητα του, με αποτέλεσμα να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις, στα διάφορα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.
- Συμβάλλουν στην συναισθηματική ωρίμανση: Κατά την ανάγνωση του παραμυθιού, το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες, με αποτέλεσμα να βιώνει μια εναλλαγή συναισθημάτων όπως συγκίνηση, φόβο, χαρά, άγχος, ικανοποίηση και δικαίωση από ένα ευχάριστο τέλος. Παράλληλα όμως παρέχεται η ευκαιρία, να εξωτερικεύσει και να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα που πιθανόν αναδυθούν. Ως εκ τούτου ενισχύεται ψυχικά, γίνεται συναισθηματικά πιο ανθεκτικό και ικανό να ανταπεξέλθει ευκολότερα σε μελλοντικές δύσκολες καταστάσεις.
- Καλλιεργούν ηθικές αξίες: Το παραμύθι βοηθά το παιδί να διαπραγματευτεί ζητήματα ηθικής, όπως τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, να μάθει για την σημασία της προσφοράς, της αγάπης και της οικογένειας. Έτσι όταν ο ήρωας ακολουθεί τον ηθικό δρόμο τότε λειτουργεί και ως σωστό πρότυπο μίμησης.
- Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό: Κατά την αφήγηση του παραμυθιού, βρίσκονται λέξεις άγνωστες για το παιδί, που πρέπει να εξηγηθούν, προκειμένου να γίνουν κατανοητές. Ακόμα και ένα παραμύθι μικρό με κείμενο, βοηθά το παιδί να αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο και να εκφράζεται καλύτερα. Ζητήστε του να διηγηθεί την ιστορία, να περιγράψει τις εικόνες ή κάντε του ερωτήσεις σχετικά με την πλοκή.
- Ενισχύουν την σχέση γονέα – παιδιού: Η αποκλειστική προσοχή και αφοσίωση που δίνουμε στο παιδί κατά την ανάγνωση του παραμυθιού, περνά άμεσα το μήνυμα ότι είναι η προτεραιότητά μας και το κάνει να αισθανθεί ξεχωριστό. Έτσι πλημυρίζει αυτόματα με θετικά συναισθήματα στοργής, ασφάλειας και γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις.
- Αποτελούν μέσο ψυχαγωγίας: Το παραμύθι αποτελεί μια δημιουργική και ευχάριστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κατά την οποία το παιδί απολαμβάνει την ακρόαση, χαίρεται και ενθουσιάζεται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου