Συνταγή για παραδοσιακά Λαζαράκια

 


Το Σάββατο του Λαζάρου η Χριστιανοσύνη γιορτάζει το τελευταίο θαύμα του Ιησού πριν την είσοδο στα Ιεροσόλυμα.  Αυτό είναι η Ανάσταση του Λάζαρου από τον Ιησού, ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του Θεανθρώπου. Εις ανάμνηση λοιπόν αυτού του θαύματος τα παλιά χρόνια, ανήμερα του  Μεγάλου Σαββάτου, εκτός από τα σχετικά κάλαντα που έλεγαν οι νεαρές (οι Λαζαρίνες),  οι κυρίες του σπιτιού  ζύμωναν το πρωί γλυκά ψωμάκια τα λεγόμενα «Λαζαράκια»,  «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια». Τα «Λαζαράκια είχαν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.  Μάλιστα συνήθιζαν να λένε «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις», γιατί σύμφωνα με την παράδοση ο αναστημένος φίλος του Ιησού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…».



Πλάστε με τα παιδιά σας φέτος Λαζαράκια και αναβιώστε το παραδοσιακό έθιμο. Η συνταγή που σας παραθέτουμε παρακάτω είναι εύκολη και το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει. Γευστικά μοιάζουν πολύ με νηστίσιμα τσουρεκάκια ή σταφιδοψωμάκια και είναι πολύ νόστιμα. Δοκιμάστε τα και αναμένω εντυπώσεις.



Υλικά

  • 300 γρ. κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας), χλιαρό
  • 1 ½  φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • γαρίφαλα για μάτια

Για την γέμιση

  • σταφίδες ξανθές
  • καρύδια, χοντροκομμένα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
  • Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το κανελόζουμο, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να  διαλυθούν τα υλικά.
  • Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Όταν δηλαδή αρχίσει να αφρίζει.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, την κανέλα, το γαρίφαλο σκόνη και το αλάτι.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά.
  • Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αφού δέσει η ζύμη την αφήνουμε  να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για δυο ώρες.*
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Ανακατεύω τα καρύδια με τις σταφίδες για να φτιάξω την γέμιση.
  • Αφού η ζύμη ξεκουραστεί την  χωρίζουμε σε μπαλάκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε να είναι τα  λαζαράκια. Να έχετε υπόψη ότι με το ψήσιμο θα γίνουν σχεδόν τα διπλάσια σε μέγεθος.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο μας.
  • Πλάθουμε τα ανθρωπάκια και γεμίζουμε την κοιλιά τους με 1 κ.γ. με την γέμιση.
  • Φτιάχνουμε τα χεράκια σταυρωμένα και ένα στεφανάκι στο κεφάλι αν θέλουμε.
  • Τοποθετούμε τα γαρίφαλα στα μάτια.
  • Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, στον αέρα,  σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
 Βγαίνουν περίπου δεκαέξι Λαζαράκια


*Extra tip: Για να φουσκώσει το ζυμάρι μας  μπορούμε να το σκεπάσουμε με μια πετσέτα και να αφήσουμε στον ήλιο για να ζεσταθεί ή εναλλακτικά να έχουμε ζεστάνει τον φούρνο μας για λίγο στους 500 C  και αφού τον σβήσουμε, να τοποθετήσουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο με την πετσέτα.

Σχόλια