Διαζύγιο - Πως πρέπει να γίνει η ανακοίνωση του στο παιδί;

 

Γράφει η Χαρά Φωτοπούλου - Σχολική Κοινωνική Λειτουργός

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι ο θεσμός του γάμου περνά μια βαθιά κρίση, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαζυγίων. Το διαζύγιο αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση, όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά. Η έκταση της επίδρασης που ασκεί το διαζύγιο στα παιδιά της οικογένειας, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως οι οικονομικές συνθήκες, η  ηλικία τους, η προσωπικότητα, η φύση της οικογένειας, η αλλαγή κατοικίας, ο βαθμός επαφής του παιδιού και με τους δύο γονείς, ο βαθμός της εχθρότητας που έχει εκδηλωθεί κ.α.

 

Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι το διαζύγιο είναι ένα τραυματικό γεγονός στην ζωή του παιδιού, ακόμη και όταν το ίδιο θεωρεί ότι είναι η μόνη λύτρωση από τις διαρκείς συγκρούσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα ή δυσκολίες στην ζωή τους, αλλά ότι πληγώνονται τουλάχιστον για ένα διάστημα. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συγκριθεί με το πένθος που βιώνει ένα παιδί, από τον θάνατο του ενός γονέα. Στην περίπτωση όμως του θανάτου, συνήθως υπάρχει η στήριξη του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ στην περίπτωση του διαζυγίου τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να στηρίξουν τα παιδιά τους. Ίσως να αποφεύγουν να δείξουν τα συναισθήματά τους, με την δικαιολογία να μην πληγώσουν τα παιδία τους. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη στο να βιώσουν μια ¨φυσιολογική¨ περίοδο πένθους, που εντέλει θα επιφέρει την ανακούφιση από την θλίψη.

 

Πως πρέπει να γίνει η ανακοίνωση του διαζυγίου στο παιδί;

Η ανακοίνωση του διαζυγίου στο παιδί ίσως να είναι ότι πιο δύσκολο έχουν κάνει οι γονείς, μέχρι την συγκεκριμένη στιγμή. Οι γονείς αποτελούν για τα παιδιά τα σημαντικότερα πρόσωπα  στην ζωή τους. Συνεπώς οτιδήποτε πράξουν ή πουν τα επηρεάζει βαθύτατα. Ο τρόπος λοιπόν που οι ίδιοι θα διαχειριστούν το διαζύγιο, θα έχει καθοριστικό ρόλο για την ψυχοσύνθεσή τους. Αν οι δύο γονείς αποφασίσουν ότι θέλουν να χωρίσουν οριστικά, θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και από κοινού να αποφασίσουν, πως θα το ανακοινώσουν στο παιδί παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές τους.  Με αυτό τον τρόπο έμμεσα θα το καθησυχάσουν  ότι όλα θα πάνε καλά, παρά το σοκ που πιθανόν αισθανθεί. Πιο συγκεκριμένα οι γονείς κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης στο παιδί, αλλά και τις επόμενες βδομάδες θα πρέπει:

·  Να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ειλικρινείς και ξεκάθαροι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία των παιδιών τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπνίξουν τα συναισθήματά τους. Το κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, όσο οδυνηρή και να είναι. Διαφορετικά μπορεί να πιστέψει ότι το ίδιο είναι υπεύθυνο για τον χωρισμό των γονιών του και να κατηγορεί τον εαυτό του ή ακόμα να κάνει υποθέσεις πολύ χειρότερες από την πραγματικότητα.  Οφείλουν λοιπόν να το απενοχοποιήσουν και το διαβεβαιώσουν, ότι το διαζύγιο δεν είναι απόρροια της δικής του συμπεριφοράς, αλλά μια απόφαση που πάρθηκε μετά από πολύ σκέψη, για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.

·  Να εξηγήσουν στο παιδί ότι ως σύζυγοι μπορεί να παίρνουν διαζύγιο, αλλά ως γονείς θα παραμείνουν πάντα δίπλα του και ότι τα αισθήματα αγάπης απέναντί του δεν θα αλλάξουν.

 ·  Παράλληλα πρέπει να τονίσουν ότι η απόφασή τους είναι οριστική,  διαφορετικά οι προσδοκίες του παιδιού για επανασύνδεση στο μέλλον δεν θα πάψουν.

·  Ταυτόχρονα θα πρέπει να προετοιμάσουν το παιδί για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στην καθημερινή του ρουτίνα και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια κάθε του απορία και ξέσπασμα. Μέλημα τους δεν είναι να συντομεύσουν την περίοδο της θλίψης των παιδιού τους, αλλά να του δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τον δικό του τρόπο.

·  Εάν ένας γονέας πρόκειται να απομακρυνθεί θα πρέπει να το διαβεβαιώσουν ότι θα το βλέπουν τακτικά και να  εξηγήσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί.

·  Τέλος θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να  καταλάβει ότι είναι ελεύθερο να αγαπά και τους δυο γονείς, χωρίς να αισθάνεται ενοχές ότι θα προδώσει τον έναν ή τον άλλον. Αυτό  ίσως αποτελέσει μια πρόκληση για τους δυο συζύγους, αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού στα νέα δεδομένα.



Διαβάστε ακόμα: 'Συναισθηματική νοημοσύνη – Ένας σύντομος οδηγός για το παιδί'


                                


Σχόλια