Αμυγδαλωτά αχλαδάκια - Το παραδοσιακό κέρασμα για γάμους και βαφτίσεις

 

Από την Φωτοπούλου Χαρά

Τα αμυγδαλωτά αχλαδάκια, αριστοκρατικά και ντελικάτα, είθισται να δίνονται ως κέρασμα σε  πολλά από τα νησιά μας, σε γάμους, βαφτίσεις και αρραβώνες με διάφορες παραλλαγές.  Ενόψει λοιπόν και της βάπτισης της δικής μας μπέμπας τον Αύγουστο, είπαμε να πειραματιστούμε και το αποτέλεσμα πραγματικά μας αποζημίωσε. Το έθιμο άλλωστε προστάζει, λευκά και μυρωδάτα γλυκάκια να συνοδεύουν κάθε χαρά της οικογένειας.

ΥΛΙΚΑ

·         500 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι:

·         140 ml νερό

·         160 γρ ζάχαρη

·         50 ml ανθόνερο

·         1 κ.γ. κονιάκ

 

Για το γαρνίρισμα:

·         200 γρ άχνη ζάχαρη

·         35 περίπου γαρύφαλλα

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

 

1.    Για να φτιάξω το σιρόπι βάζω το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Λίγο πριν το βγάλω από την φωτιά, ρίχνω το ανθόνερο και το κονιάκ. Αφήνω το σιρόπι μου να κρυώσει.

2.     Θρυμματίζω τα αμύγδαλα στο μούλτι. Προσέχω να μην γίνουν εντελώς σκόνη.

3.    Βάζω την αμυγδαλόψιχα σε ένα μπολ και προσθέτω το σιρόπι ανακατεύοντας. Θέλω η ζύμη μου να γίνει υγρή και κολλώδες, ώστε να μπορέσει να πλαστεί. Ενδεχομένως να περισσέψει λίγο σιρόπι.

4.    Βάζω την ζύμη μου για 2 ώρες στο ψυγείο.

5.    Αφού περάσουν οι 2 ώρες βγάζω το μπολ από το ψυγείο και με ένα μικρό κουταλάκι παίρνω λίγη ζύμη και την πλάθω σε κώνο και έπειτα στρογγυλεύω στο κάτω μέρος, όπως στην φωτογραφία. Συνεχίζω έως ότου τελειώσει η ζύμη μου.


6.    Βάζω τα αχλαδάκια μου στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.

7.    Αφού βγάλω τα αχλαδάκια μου από το ψυγείο, τα περνάω από την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, ώστε να καλυφθούν εξωτερικά.

8.    Τοποθετώ ένα γαρύφαλλο στην κορυφή τους.

9.  Διατηρούνται στο ψυγείο καλά κλεισμένα σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό κουτί, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.  Αν μείνουν εκτεθειμένα στο αέρα θα ξεραθούν.



 








Extra Tips:

 1.    Αν θέλω να τα προσφέρω σε κοινωνική εκδήλωση (γάμο, βάπτιση κτλ),  διπλώνω το κάθε αμυγδαλωτό ξεχωριστά με σελοφάν και κλείνω το πάνω μέρος με μια καρτελίτσα.

3.  2. Αν θέλω να τα χρησιμοποιήσω μετά από καιρό, μπορώ να μην τους βάλω την άχνη και τα αχνίσω λίγο πριν τα προσφέρω.


Δείτε ακόμα: "Συνταγή για εύκολη μηλόπιτα"


Σχόλια