Χριστουγεννιάτικα δώρα - Ο κανόνας των 4 δώρων


Από την Χαρά Φωτοπούλου


Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Η προσμονή του δώρου από τον Άγιο Βασίλη, το στολισμένο δέντρο, η οικογενειακή θαλπωρή των ημερών, τα γλυκά στο τραπέζι, φαντάζουν μαγικά  στα μάτια τους. Καθώς λοιπόν η εορταστική περίοδος πλησιάζει, μία είναι η ερώτηση που απασχολεί τους γονείς: «Τι δώρο να πάρουμε στα παιδιά;». Στην προσπάθειά τους λοιπόν να τα κάνουν χαρούμενα, πολλές φορές το παρακάνουν, κατακλύζοντάς τα με δώρα,  με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των γιορτών αλλά και ξεφεύγουν από τον αρχικό προϋπολογισμό. Γι αυτό τον λόγο πολλοί γονείς τα τελευταία χρόνια, ακολουθούν τον κανόνα των τεσσάρων δώρων:

  1. Αγοράστε κάτι που θέλουν: Αυτό συνήθως είναι το δώρο από τον Άγιο Βασίλη. Ρωτήστε τι τους αρέσει. Τα γούστα μας με τα παιδιά είναι διαφορετικά. Εάν μάλιστα υπάρχει κάτι το οποίο ζητάνε όλη την χρονιά, τότε τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη εποχή για να εκπληρώσουμε την επιθυμία τους.  Ούτε το κεφάλι μας θα σπάσουμε και τα ίδια θα το ευχαριστηθούν.
  2. Αγοράστε κάτι που χρειάζονται: Σκεφτείτε πρακτικά δώρα τα οποία χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους και τους είναι απαραίτητα. Ίσως κάτι που έχει φθαρεί και χρήζει αντικατάστασης, κάτι για το δωμάτιο τους ή κάτι που σχετίζεται με καποια εξωσχολική δραστηριότητα π.χ. ένα κολάν για το μπαλέτο .  Οι επιλογές είναι πολλές…
  3. Αγοράστε κάτι για να φορέσουν: Σιγουρευτείτε ότι θα επιλέξετε ρούχα  ευκολοφόρετα που θα μπορούν να  φορέσουν την διάρκεια των γιορτών,  αλλά δεν θα ξεχαστούν στην ντουλάπα όταν αυτές τελειώσουν.
  4. Αγοράστε κάτι για να διαβάσουν: Ένα διαχρονικό και εκπαιδευτικό δώρο για τα παιδιά είναι σίγουρα ένα καλό βιβλίο. Μακροπρόσθεμα θα τα ωφελήσει  περισσότερο από τα υπόλοιπα δώρα και θα τα απασχολήσει δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους. Προτιμήστε βιβλία που θα τα διασκεδάσουν, ανάλογα με την ηλικία τους και σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους.

Τέλος να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά  να γεμίσουν με όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή. Κανένα υλικό αγαθό δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και την ζεστή αγκαλιά των γονιών του.

Καλές γιορτές!!!!



Δείτε ακόμα: Τα ευεργετικά οφέλη της ανάγνωσης των παραμυθιών στα παιδιά





Σχόλια