Από την Έβελυν Φωτοπούλου
Η συγκεκριμένη συνταγή για
χωριάτικο ψωμί γάστρας, απευθύνεται ακόμα και στον πιο αρχάριο μάγειρα. Γίνεται
εύκολα και γρήγορα και δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Το ψωμάκι γίνεται τραγανό και
νόστιμο και είναι σίγουρο πως δεν θα μείνει ψιχουλάκι.
Συστατικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο (+ λίγο έξτρα για να αλευρώσετε τον πάγκο)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
700γρ. νερό χλιαρό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 10 λεπτά
περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί. Όταν δηλαδή αρχίσει να αφρίζει.
- Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε
την μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε
καλά μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει κολλώδες.
- Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια μεμβράνη και την μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες, μέχρι το ζυμάρι μας να διπλασιαστεί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180° C
- Βάζουμε την γάστρα στον φούρνο μέχρι να κάψει
- Σε αλευρωμένο πάγκο χωρίζουμε το
ζυμάρι στα δύο και πλάθουμε τα καρβελάκια
- Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το κάθε
καρβελάκι, για να φουσκώσει το ψωμί μας ομοιόμορφα
- Λαδώνουμε την γάστρα μας ή εναλλακτικά
βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα
ψωμάκια μας
- Ψήνουμε για 45 λεπτά, με σκεπασμένη γάστρα, στους 180° C στις αντιστάσεις.
- Αφού περάσουν τα 45 λεπτά ξεσκεπάζουμε την γάστρα
και αφήνουμε τα καρβελάκια μας να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά
Extra tip: Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας επιπλέον υλικά στην συνταγή, όπως ελιές ή τυρί φέτα.
Δείτε ακόμα: Εύκολη Μηλόπιτα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου